Over ons

Na meer dan 20 jaar heeft de Stichting Wijnconcerten Vlaardingen inmiddels een flinke geschiedenis opgebouwd. Wat - al veel langer dan 20 jaar geleden - begon als een droom is werkelijkheid geworden. Tal van topartiesten traden op in de wijnhallen. Hier leest u meer over de geschiedenis, alle artiesten en over het bestuur.

Wij zijn ANBI geregistreerd

Bestuur

Voorzitter Fons Hosman   
Penningmeester Loes Hageman  
Secretaris Loes Hageman  

Geschiedenis van de Wijnconcerten Vlaardingen

De geschiedenis van de Wijnconcerten begint in de jeugd van initiatiefnemer Fons Hosman. Van moederszijde stamt hij uit een zeer muzikale Limburgse familie. Als 14-jarige organiseerde hij al huisconcerten met muzikale vrienden die op de huispiano aan de Schiedamse Lange Haven hun ‘kunnen’ ten beste gaven.

Droom
De droom om eens echte kamermuziekconcerten te organiseren bleef, maar het duurde tot 1994 voor deze droom werd gerealiseerd. Een bijzondere aanleiding gaf hierin de doorslag. Het wijnbedrijf van Fons Hosman is gevestigd in Vlaardingen, waar hij in 1978 een deel van de oude melkfabriek Hollandia overnam. De grote hallen in deze fabriek konden sfeervol worden ingericht als verkoop- en opslagruimte voor het uitgebreide assortiment van Hosman Frères. De ruimte leende zich ook goed voor proeverijen, ontvangsten en bedrijfsmanifestaties. In 1989 vond er een presentatie plaats met een wijnproeverij en een diner met muzikale omlijsting. Er werd een piano gehuurd en de pianist die zou optreden was de uiterst muzikale, blinde jazzpianist Bert van den Brink. Terwijl de gasten van een aperitief genoten, kwam er een jonge man het pand binnen. Hij keek niet op of om, maar begon al klappend de ruimte te inspecteren, wat enige bevreemding bij de gasten wekte. Het bleek pianist Bert van den Brink te zijn. Voorgesteld aan Fons Hosman vroeg hij “Meneer, bent u de eigenaar?” Na de bevestiging merkte de pianist enthousiast op “Meneer u hebt hier een akoestiek die werkelijk ongelooflijk is!”. Dit bracht Fons aan het denken. Zou een echt concert in de ‘Wijnhallen’ tot de mogelijkheden behoren?

Eerste concert door Anna Fridman
Het duurde tot 1994 voor het eerste concert plaats vond. De jonge, begaafde pianiste Anna Fridman kwam in beeld. Na haar pianostudies in Rusland kwam zij, op uitnodiging van pianist Ton Hartsuiker naar Nederland en studeerde eerst in Utrecht en daarna enkele jaren aan het Rotterdams conservatorium bij Mila Baslawskaja. Voor dit jonge talent ga ik een concert organiseren, dacht Fons. En zo kwam in oktober 1994 het eerste wijnconcert tot stand, dat een groot succes was!  De 50 gasten genoten van het parelende pianospel van deze virtuoze pianiste en niet alleen van de muziek, maar ook van het glas wijn na afloop. Het concert smaakte naar meer en snel ontstond er een serie van jaarlijks zes concerten, zowel instrumentaal als vocaal. Een naam voor deze concertserie was gemakkelijk te bedenken, gezien de entourage en het geschonken glas wijn na afloop. “WIJNCONCERTEN VLAARDINGEN” ging de serie heten. Het bleek een intrigerende naam, want vele bekende musici hebben de weg naar de Vlaardingse wijnhallen gevonden.

Stichting
Na enkele succesvolle jaren, bleek dat enthousiasme niet voldoende was om de balans tussen kosten en baten in evenwicht te houden, er moest gezocht worden naar sponsors voor de concertserie.
Op 12 februairi 1999 werd de Stichting Wijnconcerten Vlaardingen opgericht. Drie bestuursleden werden aangesteld om de toenemende werkzaamheden voor de initiatiefnemer te verlichten. Ook sponsors bleken gemotiveerder om de Stichting te ondersteunen.

Vermeldenswaard is ook de aanschaf van de Bösendorfer semi-concertvleugel in 1998. Een topvleugel, die dankzij de bijzondere inspanningen van pianostemmer Frans Pietjouw, zowel pianisten als toehoorders tot groot enthousiasme stemt. Een echte Weense topvleugel.

Het aantal bezoekers groeide gestaag en ook de kwaliteit van de optredende musici nam jaarlijks toe. De laatste jaren blijken veel concerten al binnen een maand na het uitkomen van het jaarlijkse concertboekje uitverkocht te zijn. Helaas heeft de concertruimte zijn beperkingen. 

Achter ons ligt ´n periode van muzikale hoogtepunten, van een toenemend aantal enthousiaste bezoekers, van musici die het een genoegen vonden om in zo’n inspirerende omgeving en met zo’n enthousiast publiek hun beste kunnen voor het voetlicht te brengen.

Sponsors